دکتر پروین خرازی
امروز: اردیبهشت 30, 1403 1:47 ق.ظ
مطب تخصصی ارتودنسی
مطب تخصصی ارتودنسی
دکتر پروین خرازی

آیا چیزی راجع به رابطه درمان‌های گسترش فک بالا و تنفس دهانی

 گسترش فک بالا و تنفس دهانی و  درمان‌های آن

درمان‌های گسترش فک بالا که به آن انبساط فک بالا یا انبساط کام نیز گفته می‌شود یکی از رایج‌ترین روش‌های درمانی مورد استفاده در ارتودنسی فاز 1 به شمار می روند که برخلاف درمان‌های ارتودنسی ای که در دهه‌های گذشته تنها پس از ظهور مشکل انجام می شدند، هدف از انجام آنها، تأثیرگذاری بر فک در مراحل رشد و تکامل مربوط به دوران کودکی است. اما آیا ارتباطی بین این درمان ها و تنفس وجود دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با بررسی رابطه درمانهای گسترش فک بالا و تنفس دهانی به پاسخ این سوال بپردازیم.

 

رابطه درمانهای گسترش فک بالا و تنفس دهانی به چه صورت است؟

کودکانی که تنفس دهانی دارند اغلب دارای قوس باریکی در کام بالایی خود هستند. این باریک بودن قوس کام بالایی ممکن است به افزایش مقاومت در برابر جریان بینی مربوط باشد که در این کودکان مشاهده می شود. این مشکل که آترزی فک بالا نامیده می شود، هنگامی که در مراحل اولیه‌ی رشد و بلوغ با استفاده از درمانهای گسترش فک بالا اصلاح شود، رشد جمجمه، صورت و مجاری تنفسی کودک را بهبود می بخشد و اثرات مفیدی بر تنفس از راه بینی می گذارد. این روش همچنین عضلات راه هوایی حلقی متصل را در یک موقعیت قدامی به حالت تعلیق در می آورد و به صورت همزمان کشش بافت نرم حلق را افزایش می دهد.

متداول ترین روش مورد استفاده برای اصلاح باریکی قوس فک بالایی نیز، استفاده از اکسپندر یا RME است. این روش که عملکردش از طریق یک منبسط کننده ثابت ارتودنسی صورت می گیرد، باعث باز شدن فضای میانی کام می شود. در نتیجه با توجه به رابطه آناتومیک بین کام و حفره‌ی بینی، RME باعث افزایش ابعاد بینی خواهد شد که انتظار می رود عملکرد تنفسی بینی را بهبود ببخشد. در نتیجه در ارتباط با رابطه درمانهای گسترش فک بالا و تنفس دهانی می توان گفت هنگامی که شرایط تنفس بینی فرد طی این درمان ها بهبود یابد در نتیجه تمایل تنفس از طریق دهان نیز کاهش خواهد یافت.

Narrowness of the upper jaw arch using an expander or RME

متداول ترین روش مورد استفاده برای اصلاح باریکی قوس فک بالایی استفاده از اکسپندر یا RME است.

 

نتایج مطالعاتی که رابطه درمان‌های گسترش فک بالا و تنفس دهانی را مورد بررسی قرار دادند.

در یازده مطالعه، از طریق آزمایشاتی که داده‌هایی عینی را در مورد تنفس بینی افراد ارائه می‌کنند، تغییرات عملکردی مربوط به رابطه درمان‌های گسترش فک بالا و تنفس دهانی ارزیابی شدند.

هشت مطالعه بهبود عملکرد تنفسی بینی را بلافاصله پس از استفاده از RME گزارش کردند. در مطالعات دیگر نیز بهبود عملکرد تنفسی در 90 تا 12 ماه پس از انجام درمان گسترش فک بالا مشاهده شد. همچنین گفتنی است در این مطالعات، شواهد کمی از عدم وجود تغییر در جریان تنفسی پس از RME وجود داشت.

 

چرا بعد از جراحی فک نمی توانم از بینی ام نفس بکشم!

ممکن است برخی از افراد پس از انجام درمان‌های گسترش فک بالا سینوس‌هایشان دچار مشکل یا گرفتگی شود. این افراد نمی توانند به خوبی از بینی نفس بکشند و گوش چپشان نیز ممکن است احساس گرفتگی داشته باشد. اما دلیل این اتفاقات چیست؟

به طور کلی دلایل مختلفی وجود دارد که باعث شود نتوان پس از جراحی فک به درستی از بینی نفس کشید. جراحی ارتوگناتیک یا فک بر روی استخوان‌های فک بالا و پایین، معمولاً توسط جراح دهان انجام می‌شود. هدف از انجام این عمل ایجاد بایت بهتر و یا بهبود ظاهر صورت افراد در صورت بزرگ یا کوچک بودن فک است. همانطور که می دانید، طی انجام جراحی گسترش فک بالایی ممکن است از طریق سینوس های ماگزیلاری (گونه) و یا حتی از طریق سینوس های اتموئید (نزدیک چشم) برش هایی ایجاد شود. در طی انجام این برش ها دور از ذهن نیست که اشتباهاتی پیش بیاید. البته، احتمالات دیگری نیز وجود دارد که ممکن است به جراحی ربطی نداشته باشند، از جمله عود پولیپ یا مشکلات جدید سینوسی.

Recurrence of polyps and sinus problems and treatment of maxillary enlargement

عود پولیپ یا مشکلات جدید سینوسی می توانند دلایل عدم توانایی در تنفس از بینی پس از درمان گسترش فک بالا باشند.

 

فاز 1 درمان ارتودنسی چیست و شامل چه مواردی است؟

فاز 1 اولین مرحله از درمان‌های ارتودنسی دو قسمتی است که عمدتاً برای بیماران 7-10 ساله مورد استفاده قرار می گیرد. این فاز که همچنین به عنوان درمان Interceptive نیز شناخته می شود، مشکلات دهان و دندان آن دسته از کودکانی را که دارای دندان های مختلط می باشند (دندان های شیری و دائمی در کنار هم)، قبل از تکمیل رشد فک، بهبود می بخشد. به طور کلی می توان گفت هدف اصلی درمان فاز اول جلوگیری و کاهش مشکلات ارتودنسی آینده با رسیدگی و اصلاح مشکلات فعلی است.

  • معمولاً پس از رویش تمام دندان‌ها، مرحله یا فاز دوم درمان انجام خواهد شد.

 

اهداف درمانی ارتودنسی فاز 1

ما تا به اینجای مقاله راجع به رابطه درمان‌های گسترش فک بالا و تنفس دهانی و همچنین ارتودنسی فاز 1 صحبت کردیم. حال اجازه دهید در ادامه اهداف و مزایای ارتودنسی فاز 1 را مورد بررسی قرار دهیم.

طی ارتودنسی فاز 1 اقدامات درمانی محافظه کارانه ای ارائه می شود تا رشد و تکامل فک هدایت شده و اطمینان حاصل شود دندان های بالایی و پایینی به شیوه ای ایده آل در کنار هم قرار می گیرند. این فاز که به مداخله ارتودنسی زودهنگام نیز شناخته می شود شامل گشاد کردن یا انبساط کام نیز می باشد. این انبساط می تواند مشکلاتی مثل مال اکلوژن مانند آندربایت، کراس بایت خلفی، کراس بایت قدامی، اپن بایت، شلوغی، بیرون زدگی دندان های جلویی، لبخند باریک و اختلالات تنفسی در خواب را نیز کاهش دهد.

Phase 1 orthodontics and ideal bite

طی ارتودنسی فاز 1 اقدامات درمانی محافظه کارانه ای ارائه می شود تا رشد و تکامل فک هدایت شده و به بایت ایده آل رسید.

 

سایر اهداف درمانی این فاز از درمان ارتودنسی عبارتند از:

  • برطرف کردن مشکلاتی که مانع از رویش طبیعی دندان های دائمی می شوند. چنین مشکلاتی ممکن است شامل از دست دادن زودهنگام و یا دیررس دندان های شیری و یا همچنین شلوغی بیش از حد دندان ها باشد.
  • خودداری کردن از کشیدن دندان های دائمی هنگام انجام درمان کامل ارتودنسی.
  • کاهش دادن خطر ضربه به دندان های قدامی ، به ویژه زمانی که دندان های قدامی بیرون زده اند.
  • افزایش اعتماد به نفس. تقریبا هرگز درمان فاز 1 به دلایل زیبایی توصیه نمی شوند ولی با این حال، دلایل روانی ممکن است به اندازه ای کافی مهم باشند تا انجام درمان را تضمین کنند.

 

مزایای درمان زودهنگام یا درمان فاز 1 ارتودنسی

برای آن دسته از بیمارانی که نشانه های واضحی از نیاز به مداخله‌ی زودهنگام ارتودنسی دارند، درمان فاز 1 این فرصت را فراهم می کند که:

  • رشد فک به صورت مثبت تحت تاثیر قرار گیرد.
  • پهنای قوس های دندانی با یکدیگر هماهنگ شوند.
  • خطرات کمتر تروما های مربوط به بیرون زدگی دندان های ثنایای فوقانی.
  • عادات مضر دهانی اصلاح شوند.
  • زیبایی و عزت نفس بهبود بخشیده شود.
  • برای درمان‌های ارتودنسی اصلاحی بعدی، درمان ساده تر و زمان کوتاه تر شود.
  • کاهش احتمال نهفته شدن دندان های دائمی.
  • بهبود مشکلات گفتاری.
  • حفظ فضای افزایشی برای رویش صحیح دندان های دائمی.

Aligning the width of the dental arches with each other

یکی از مزایای درمان زودهنگام یا درمان فاز 1 ارتودنسی هماهنگ کردن پهنای قوس های دندانی با یکدیگر است.

 

نتیجه گیری

همانطور که در بالا گفته شد، طبق بررسی های صورت گرفته مشخص شده که RME مورد استفاده در درمان‌های گسترش فک ارتودنسی فاز 1 می تواند باعث بزرگ شدن قوس‌های دندانی، ساختارهای بینی و فک بالایی شود که در نتیجه می تواند به بهبود تنفس دهانی در کوتاه‌مدت منتهی شود. با این حال، مزایای طولانی مدت این درمان تا کنون ثابت نشده است. شما می توانید در صورت هرگونه سوال، ابهام و یا نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون رابطه درمان‌های گسترش فک بالا و تنفس دهانی هم اکنون با همکاران و دوستان ما از وب سایت  خانم دکتر پروین خرازی، در ارتباط باشید.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره به مطب دکتر پروین خرازی مراجعه کنید.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 نظرات

No Comment.