دکتر پروین خرازی
امروز: اردیبهشت 16, 1403 12:36 ب.ظ
مطب تخصصی ارتودنسی
مطب تخصصی ارتودنسی
دکتر پروین خرازی

ارتودنسی متحرک چیست؟

امروزه استفاده از ارتودنسی متحرک به یکی از روش های معمول برای از بین بردن ناهنجاری های جزیی دندان ها تبدیل شده است. این روش هم مانند روش های دیگر ارتودنسی باعث منظم شدن دندان ها شده و از این طریق می تواند ظاهری زیبا را برای افراد به وجود آورد.

ارتودنسی متحرک دندان

پیشرفت در حوزه پزشکی و دندانپزشکی باعث به وجود آمدن روش های نوین در حوزه درمانی شده است. ارتودنسی متحرک یکی از این روش ها است که در سال های اخیر استفاده از آن به صورت چشمگیری افزایش یافته است. استفاده از این نوع ارتودنسی هم مانند ارتودنسی ثابت باعث از بین بردن ناهنجاری های دندان ها شده و می تواند لبخندی زیبا را برای شما به ارمغان بیاورد.

علت نامگذاری این نوع ارتودنسی را می توان امکان جابجای آن بیان کرد. به طوری که خود بیماری می تواند به راحتی آن را از دهان خود خارج کرده و در صورت نیاز دوباره بدون مراجعه به پزشک آن را بر روی دندان های خود قرار دهد.دستگاه ارتودنسی متحرک بر خلاف سایر روش های ارتودنسی به دندان ها نمی چسبد و به همین دلیل می توان آن را به راحتی از روی دندان ها جدا کرد.

 دستگاه این نوع ارتودنسی از نوعی صفحه های پلاستیکی تشکیل شده است که سیم های آن از طرفین این صفحه بیرون زده است. این سیم ها یا براکت ها به دندان های شما چسبیده و باعث محکم نگه داشتن دستگاه ارتودنسی در جای خود می شود. برای خارج کردن دستگاه کافی است که این سیم ها را از روی دندان های خود جدا کنید. در برخی موارد طراحی براکت ها بدون سیم می باشد که در این صورت استفاده از آن به مراتب راحت تر خواهد بود.

عکس ارتودنسی متحرک

طول دوره درمان ارتودنسی متحرک

یکی از موضوعات مهم در بحث ارتودنسی طول دوره ی درمان می باشد. علت این که برخی از افراد علاقه ی چندانی به استفاده از ارتودنسی ثابت ندارند را می توان طولانی بودن طول دوره درمان معرفی کرد. طول دوره درمان ارتودنسی متحرک به مراتب کمتر از ارتودنسی ثابت می باشد. اما برای تعیین دقیق این دوره عوامل مختلفی از جمله نوع ناهنجاری ها، میزان شلوغی دندان ها، شدت مشکل، شیب فک و … موثر می باشند. پس از بررسی همه ی این عوامل پزشک مدت زمان دقیق درمان را برای بیمار تعیین می کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی ناهنجاری های دندان به دو مقاله ی ” رابطه ی تقاطعی دندان های خلفی ” و “ دلایل اصلی دندان های بیرون زده ” مراجعه کنید.

کاربرد های ارتودنسی متحرک

معمولا یکی از سوالاتی که در حوزه استفاده از انواع ارتودنسی برای بیماران به وجود می آید این است که هر یک از این روش ها برای درمان چه نوع ناهنجاری مناسب است؟ در واقع کاربرد های هر یک از این روش ها یکی از دغدغه های اصلی برای بیماران می باشد. در رابطه با کاربرد های ارتودنسی متحرک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صاف کردن تاج دندان ها
  • حرکت جزئی دندان ها برای رسیدن به حالت ایده آلشان
  • از بین بردن مشکلاتی همچون کج یا جلو بودن دندان ها
  • از بین بردن مشکلات فک
  • فضای فک و دهان را برای انجام کار های درمانی دهان و دندان مهیا می کند.

با توجه به مواردی که در رابطه با کاربرد های ارتودنسی متحرک بیان شد می توان به این نتیجه رسید که استفاده از این روش برای رفع ناهنجاری های شدید و در واقع تکان دادن بدنه ی اصلی دندان ها موثر نخواهد بود و در چنین شرایطی باید از سایر روش های موجود در این حوزه استفاده کرد.

جایگذاری ارتودنسی متحرک

انواع ارتودنسی متحرک

با توجه به این که ارتودنسی متحرک در موارد مختلفی مورد استفاده می باشد لازم است از انواع و اقسام آن برای از بین بردن انواع ناهنجاری های دندان ها استفاده کرد. بر همین اساس این نوع ارتودنسی را در سه گروه اصلی دسته بندی کرده اند که این دسته بندی ها به قرار زیر می باشند.

1_ بریس فانکشنال: این نوع بریس ها معمولا زمانی که فک بالا جلوتر از فک پایین باشد مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع هدف از این نوع ارتودنسی را می توان بازگرداندن فک به جای اصلی خود بیان کرد. کاری که در این روش انجام می شود به این شکل است که به جای فشار آوردن به دندان ها فشار بر روی فک می باشد که این نوع فشار باعث بازگرداندن فک به جای اصلی خود و در واقع تنظیم کردن جای دندان ها می شود.

2_ ارتودنسی نامرئی: این نوع ارتودنسی متحرک از جمله ارتودنسی های محبوب بین بیماران می باشد و علت این موضوع را می توان ظاهر زیبای آن معرفی کرد. به طوری که در این روش دستگاه های ارتودنسی در دهان بیمار دیده نمی شوند.

3_ پلاک هاولی: معمولا هنگامی که براکت های ارتودنسی از روی دندان ها برداشته می شوند امکان بازگشت آن ها به وضعیت اولیه وجود دارد. به همین دلیل لازم است بعد از برداشتن براکت ها تا مدتی از پلاک هاولی استفاده کرد. این پلاک ها به عنوان نوعی نگهدارنده شناخته می شوند که قابلیت جابجایی دارند و به راحتی می توانید آن را از دهان خود خارج کنید. به همین دلیل آن ران  در گروه ارتودنسی متحرک دسته بندی می کنند.

عملکرد ارتودنسی متحرک

مزایا و معایب ارتودنسی متحرک

در رابطه با مزایا و معایب ارتودنسی متحرک بحث های فراوانی وجود دارد. به همین دلیل معمولا افرادی که تمایل به استفاده از این روش دارند دچار سردرگمی می شوند. بر همین اساس لازم است به برخی مهم ترین مزایا و معایب این روش اشاره کنیم تا افرادی که قصد استفاده از این روش را دارند با دیدی روش اقدام به استفاده از آن نمایند.

مزایا:

  • سهولت رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان
  • سهولت در شستشوی دهان و دندان به طوری که امکان ایجاد عفونت های دهان و دندان کاهش می یابد.
  • به راحتی از دهان خارج می شوند و می توان به راحتی آن ها را تمیز کرد.
  • به عنوان نوعی محرک رشد برای کودکانی که در سن رشد هستند مورد استفاده قرار می گیرد.
  • امکان آسیب به دندان ها به حداقل میزان ممکن می رسد.
  • امکان تنظیم پلاک ها به راحتی وجود دارد.

معایب:

  • استفاده از ارتودنسی متحرک ممکن است بر روی حرف زدن و صدای شما تاثیرگذار باشد.
  • تحمل این روش برای دندان های فک پایین دشوار می باشد.
  • در رابطه با ناهنجاری های شدید موثر واقع نمی شود.
  • با توجه به متحرک بودن بریس ها در این روش ممکن است نتیجه ی دلخواه حاصل نشود.
  • هزینه این روش در برخی موارد ممکن است بسیار بالا باشد. علت این موضوع را می توان مراجعه مکرر بیمار به پزشک معرفی کرد.

مشکلات ارتودنسی متحرک

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره ی رایگان به مطب دکتر پروین خرازی مراجعه کنید.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]