دکتر پروین خرازی
امروز: اردیبهشت 30, 1403 0:33 ق.ظ
مطب تخصصی ارتودنسی
مطب تخصصی ارتودنسی
دکتر پروین خرازی

مشکلات لثه و تحلیل استخوان فک و ارتباط آن با درمان های ارتودنسی

مشکلات لثه و تحلیل استخوان فک:

مشکلات لثه و تحلیل استخوان که از آن به عنوان بیماری پریودنتال نیز یاد می شود، یکی از بیماری های شایع مربوط به دهان و دندان در بزرگسالان است. با افزایش سن ممکن است بسیاری از افراد به این بیماری مبتلا شوند. زیرا با افزایش سن عملکرد استخوان ها و بافت های بدن دستخوش تغییراتی می گردد. در نتیجه در صورت وجود عوامل بیماری زا به راحتی تحت تاثیر قرار می گیرد. پاتوژن­های پریودنتال باعث التهاب لثه می شوند که به آن ژنژیویت می گویند. این بیماری همچنین موجب تخریب بافت پریودنتال و از دست دادن استخوان آلوئولی می شود. عوامل مختلفی می توانند موجب پیشرفت بیماری پریودنتال گردند. ما در این مقاله به بررسی بیماری های مربوط به لثه و تحلیل استخوان فک و عوامل موثر در درمان و پیشگیری آن می پردازیم.

Inflammation of the gums around the teeth

التهاب لثه در اطراف دندان

علت تحلیل استخوان فک و مشکلات لثه

وقتی صحبت از علل مشکلات لثه و تحلیل استخوان می شود، عوامل مختلفی ممکن است در ایجاد این وضعیت  نقش داشته باشند. تحلیل رفتن استخوان دندان مربوط به آسیب های مختلفی است که به استخوان فک، دندان ها یا ریشه ها وارد می­شوند. بیماری پریودنتال یک بیماری مزمن مخرب است که ممکن است در بزرگسالان، جوانان و کودکان رخ دهد. پاتوژن های پریودنتال که در بیوفیلم دندان یافت می شوند منجر به التهاب لثه می شوند. عوامل زیادی به عنوان عوامل خطر پریودنتال ذکر شده است.

مشکلات لثه و تحلیل استخوان فک(استئولیز فک)

مشکلات لثه و استئولیز فک

مانند جنسیت، مصرف دخانیات، دیابت و تغذیه، شاخص توده بدن [BMI] وضعیت اجتماعی و اقتصادی و دسترسی به مراقبت های دندانی. به هر حال، به نظر می رسد برخی از بیماری های سیستمیک مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت شیرین، زایمان زودرس، پوکی استخوان، بیماری های تنفسی و عفونت های سیستمیک با وضعیت پریودنتال و مشکلات لثه  مرتبط هستند.

عفونت ها معمولاً علت اصلی از دست دادن استخوان دندان هستند که ممکن است شامل عفونت در عصب ریشه دندان یا عفونت لثه باشد. به طور مشخص، عفونت لثه که به مدت چندین ماه یا سال درمان نشوند، می توانند منجر به از دست دادن استخوان در ناحیه دندان عفونی یا مجموعه دندان ها شوند. تقریباً همه عفونت‌های لثه در مراحل اولیه بدون علامت هستند که خود موجب می شود توسط اکثر افراد نادیده گرفته شوند. هنگامی که باکتری های موجود در حفره دهانی تکثیر شوند، موجب می شوند بافت زیر دندان آلوده گردد. در این شرایط لثه هایی که اطراف دندان را احاطه کردند نیز در معرض این عفونت های باکتریایی قرار می­گیرند. در حالت عادی دندان ها به خوبی توسط استخوان ها، بافت همبند و بافت لثه احاطه شده اند. نقطه‌ای که لثه‌ها به دندان‌ها می‌رسند، یک فرورفتگی کوچک ایجاد می‌کند که به نام شیار لثه شناخته می‌شود.

Bone loss around the tooth

تحلیل استخوان در اطراف دندان

با پیشرفت بیماری و مشکلات لثه، باکتری های حاوی پلاک ، شیار لثه را پر می کنند و باعث دور شدن لثه از دندان ها می شوند. در صورت عدم درمان، این فرورفتگی های کوچک بزرگتر می شوند و به آن پاکت های پریودنتال می گویند. هنگامی که باکتری ها به دندان ها و استخوان فک می رسند، بافت استخوانی که دیگر توسط لثه های سالم محافظت نمی شود، از بین می روند. این مرحله از بیماری و مشکلات لثه به عنوان پریودنتیت شناخته می شود و در بین افرادی که به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمی کنند رایج است. پریودنتیت پیشرفته می تواند باعث از دست دادن دندان یا زوال شدید استخوان شود.

درمان بیماری لثه

درمان­های حرفه ای مشکلات لثه برای حفظ دندان ها و جلوگیری از گسترش عفونت ضروری است. مراحل اولیه ژنژیویت پیشرفت کرده باشد، بهتر است برای جلوگیری از از دست رفتن دندان‌ها و تحلیل استخوانی که آنها را در جای خود محکم می‌کند، به سرعت اقدام شود. برای حفظ دندان و همچنین استخوان فک، درمان پریودنتال ممکن است شامل لیزر درمانی و پولیش ریشه نیز باشد. گاهی اوقات، استخوان ممکن است بازسازی شود، اما هرچه زودتر به مشکل رسیدگی شود، درمان آن آسان تر است. درمان های مختلفی با توجه به نوع بیماری لثه وجود دارد که جراحی، استفاده از لیزر درمانی و پیوند استخوان نمونه ای از آنها هستند. ارتودنسی به عنوان درمان مکمل می تواند در بهبود مشکلات لثه و درمان آنها نقش موثری داشته باشد.

نقش ارتودنسی در درمان مشکلات لثه و تحلیل استخوان

یکی از عوامل کنترل بیماری پریودنتال تحریک فیزیولوژیکی است که بافت لثه ها در حین عملکرد دریافت می کنند. یعنی هر چه تحریک پذیری و جابجایی دندان ها کمتر باشد، التهاب لثه نیز کنترل شده تر خواهد بود. بنابراین، بازیابی یکپارچگی و تداوم قوس دندانی و همچنین قرارگیری متعادل دندان، گامی اساسی برای درمان موفق بیمار مبتلا به پریودنتیت و کاهش عوامل پاتولوژیکی دندان ها است. بنابراین ارتودنسی به عنوان درمان مکمل می تواند موجب قرارگیری دندان ها در جای خود به صورت محکم و منظم گردد. در این حالت از پیش روندگی تحلیل لثه و استخوان جلوگیری می شود.

Orthodontic treatment in gum diseases

درمان ارتودنسی در بیماری های لثه

ارتودنسی اکستروژن یکی از روش های درمان بیماری و مشکلات لثه به شمار می رود. اکستروژن منجر به بازیابی استخوان تحلیل رفته می گردد. در این روش کشیدن مرحله به مرحله دندان، موجب ایجاد استخوان و بافت لثه در زیر و اطراف دندان می گردد. بدین ترتیب با خارج کردن دندان به صورت محله ای، بافت استخوانی و لثه ای اطراف دندان بازسازی می گردد.

پیشگیری از بیماری لثه

بهترین راهکار برای مقابله با مشکلات لثه و جلوگیری از تحلیل استخوان، پیشگیری از ایجاد این ناهنجاری است. در اینجا به روش هایی که منجر به کاهش احتمال بروز بیماری پریودنتال و تحلیل استخوان‌ها خواهد شد، اشاره می‌شود :

رعایت بهداشت و تمیز کردن حرفه ای دندان :

تمیز کردن دندان ها مهمترین عامل در جلوگیری از ایجاد مشکلات لثه است. استفاده منظم از دهانشویه و نخ دندان تاثیر بسزایی در حفظ سلامت و بهداشت لثه ها دارد. همچنین جرمگیری  دندان ها هر 6 ماه یکبار از تخریب استخوان فک توسط باکتری های عامل ژنژیویت جلوگیری می کند.

معاینه منظم دندانپزشکی :

مراجعه به دندانپزشک هر شش ماه یکبار برای حفظ سلامت عمومی دهان و دندان اهمیت دارد. با معاینه دندان ها توسط دندانپزشک سلامت آنها تایید می‌شود و در صورت بروز هرگونه مشکل درمان به موقع آن انجام می گردد. این مساله در بیماری ها و مشکلات لثه دارای اهمیت است. چرا که بیماری پریودنتال را در مراحل اولیه می توان به سادگی درمان کرد. همانطور که اشاره شد نیز بسیاری از عفونت های لثه و دندان بدون علامت هستند و تنها با عکسبرداری توسط اشعه ایکس قابل تشخیص اند. بنابراین برای تشخیص عفونت های دندانی در مراحل اولیه مراجعه به دندانپزشک ضروری است.

Observance of oral and dental hygiene with correct methods

رعایت بهداشت دهان و دندان با روش های صحیح

رژیم غذایی مناسب :

داشتن رژیم غذایی مناسب و پرهیز از مصرف سیگار و مشروبات الکلی تاثیر بسزایی در سلامت دندان و لثه ها دارد. وجود مقدار ناکافی  ویتامین دی و کلسیم در رژیم غذایی می تواند سلامت دندان و لثه ها را به خطر بیندازد. بدن انسان به مقدار زیادی ویتامین D نیاز دارد تا بتواند به طور موثر کلسیم را از رژیم های غذایی غنی از کلسیم جذب کند. بدون ویتامین D، دریافت کلسیم از غذاهایی که افراد مصرف می کنند برای بدن غیر ممکن خواهد بود. هنگامی که بدن دچار کمبود کلسیم به دلیل ناتوانی در جذب آن از غذا می شود بدن شروع به مصرف کلسیم ذخیره شده در استخوان ها می کند. و در نتیجه منجر به ضعیف شدن و تحلیل رفتن استخوان می شود.

در صورت هرگونه سوال و یا ابهام پیرامون مشکلات لثه و تحلیل استخوان فک و ارتباط آن با درمان های ارتودنسی می توانید هم اکنون با همکاران و دوستان ما از وب سایت  خانم دکتر پروین خرازی، در ارتباط باشید.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره به مطب دکتر پروین خرازی مراجعه کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 نظرات

No Comment.