دکتر پروین خرازی
امروز: اردیبهشت 29, 1403 6:39 ب.ظ
مطب تخصصی ارتودنسی
مطب تخصصی ارتودنسی
دکتر پروین خرازی

اهمیت دندان عقل در ارتودنسی

 

اهمیت دندان عقل یکی از نگرانی های افرادی است که نیاز به ارتودنسی دارند. دندان آسیاب سوم یا همان طور که مردم به آن دندان عقل می گویند، یکی از دلایل دائمی نگرانی در زمینه ارتودنسی است. این افراد از این بابت نگران هستند که در رشد دندان عقل موجب به هم ریختگی دندان ها شده و زیبایی لبخند آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین ممکن است سوالی از این قبیل ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کند  که آیا برای درمان ارتودنسی باید صبر کرد تا دندان عقل بیرون بیاید یا خیر ؟ آیا دندان عقل صاف و یکدست بودن دندان ها را بعد از ارتودنسی به خطر می اندازد ؟ ما در این مقاله به بررسی ارتباط بین دندان عقل و تاثیر آن در نتایج ارتودنسی می پردازیم.

 

impacted wisdom teeth braces and smiles invisalign orthodontist

عقل و مشکلات آن

دندان عقل آخرین دندان بزرگسالی است که در دهان فرد رشد می کند. معمولاً افراد چهار دندان عقل خواهند داشت، دو تا در فک بالا و دو دندان در فک پایین. مشکلات مربوط به اهمیت دندان عقل در ارتودنسی زمانی ایجاد می‌شوند که فک بیمار فضای کافی برای رویش این دندان‌ها را نداشته باشد. اگر فضای کافی و مناسب برای رویش دندان عقل وجود نداشته باشد، زیر خط لثه گیر می کند و عوارض متعددی برای سلامت دندان شما ایجاد می کند. برای جلوگیری از شرایط، متخصصان بهداشت دهان و دندان  کشیدن دندان عقل را توصیه می کنند. بسیاری از افراد فکر می کنند که دندان عقل باعث شلوغی دندان ها می شود. اما مطالعات نشان می دهد که دندان عقل اگر فضای کافی برای رشد داشته باشد، هیچ گونه مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

علائم دندان عقل عفونی و نهفته چیست؟

دندان عقل نهفته ممکن است هیچ علامتی نشان ندهد. در واقع عوارض واقعی ناشی از دندان عقل در ارتودنسی، متوجه سایر دندان ها است و موجب بروز آسیب و عفونت در آنها می شود. در بسیاری از افراد رویش دندان عقل هیچگونه علامتی ندارد. اما در برخی موارد دندان عقل موجب بروز علائم و عفونت می گردد. این عفونت ها دارای برخی علائم مشترک هستند، مانند: لثه های قرمز یا ملتهب، خونریزی لثه، درد فک (که برخی افراد آن را با TMJ/TMD اشتباه می گیرند)، بوی بد دهان، تورم در اطراف فک. زمان مناسب برای کشیدن دندان عقل زمانی است که علائم گفته شده بروز کند.

 

The wisdom teeth are hidden

دندان عقل  و تاثیر آن بر نتیجه ارتودنسی

مهم ترین سوالی که در رابطه با دندان عقل و ارتودنسی می تواند ذهن افراد را درگیر کند این است که آیا دندان عقل می تواند دندان های شما را بعد از بریس جابجا کند؟ پاسخ کوتاه در اینجا منفی است. همانطور که قبلاً گفتیم، دندان عقل به خودی خود باعث نمی شود که دندان ها در موقعیت نامناسب قرار بگیرند یا منجر به شلوغی بیش از حد شود. اما نکاتی وجود دارد که در دندان عقل و مسائل مربوط به ارتودنسی باید به آنها توجه کرد. مهم ترین نکته در ارتودنسی این است که موقعیت دندان ها با افزایش سن تغییر می کند. همچنین ضربه مستقیم به دندان ها ممکن است تراز و صافی آنها را تغییر دهد. بنابراین علاوه بر دندان عقل، مسائل دیگری نیز وجود دارند که نیاز است فرد برای دریافت نتیجه مطلوب از ارتودنسی، به آنها توجه کند.

 

Wisdom teeth in orthodontics

 

دندان عقل برای افرادی که قصد انجام ارتودنسی دارند، اهمیت ویژه دارد. دندان عقل می تواند بر کیفیت نتایج در ارتودنسی تاثیر بگذارد. بنابراین ممکن است ارتودنتیست قبل یا بعد از درمان ارتودنسی کشیدن دندان عقل را توصیه کند. البته نکته مهمی که در این جا باید به آن اشاره کرد این است که هدف از درمان ارتودنسی چیست.

اگر فرد برای تراز کردن دندان ها و کاهش به هم ریختگی آنها از ارتودنسی استفاده می کند، کشیدن دندان عقل می تواند تا حدی در دریافت نتیجه مطلوب موثر باشد. اما اگر فرد برای از بین بردن فاصله دندانی به درمان ارتودنسی روی آورده است، کشیدن دندان عقل کمک چندانی به وی نمی کند. چرا که دندان های عقبی تاثیر کمی بر کاهش فاصله بین دندانی مخصوصا دندانهای جلویی دارد. بنابراین در این موارد کشیدن دندان عقل توصیه نمی شود. بنابراین ارتباط بین کشیدن دندان عقل و ارتودنسی تا حد زیادی به شرایط بیمار بستگی دارد.

 

The right time to pull wisdom teeth

زمان مناسب کشیدن دندان عقل در ارتودنسی

اینکه کشیدن دندان عقل چه زمانی باید انجام شود، به رشد دندان عقل و وضعیت آن در فک بیمار بستگی دارد. اگر دندان عقل به صورت کامل رشد نکرده باشد و تنها قسمتی از آن از لثه خارج شده باشد، به احتمال زیاد توصیه می شود که دندان قبل از انجام ارتودنسی کشیده شود. چرا که دندان عقل در این حالت ممکن است موجب تورم و عفونت لثه شده و درمان ارتودنسی را با مشکل روبرو کند. اما اگر دندان عقل به صورت نهفته باشد و هیچگونه علائمی از آن در فک و لثه ها آشکار نباشد، دندانپزشک می تواند آن را بعد از اتمام دوره ارتودنسی بکشد.

Problems with wisdom teeth

زمان مناسب ارتودنسی؛ قبل یا بعد از رشد دندان عقل

در رابطه دندان عقل با ارتودنسی، سن بیمار مهم ترین فاکتور می باشد. در درمان ارتودنسی هرچه سن بیمار کمتر باشد، نتایج حاصل از درمان دقیق تر و مطلوب تر خواهد بود. با افزایش سن فرد، مشکلات و ناهنجاری های فک نیز افزایش پیدا کرده و منجر به ایجاد مشکلات زیادی در موقعیت دندان ها می گردد. بنابراین سنین نوجوانی از 7 تا 17 سالگی بهترین زمان برای انجام ارتودنسی است. در این زمان فک در موقعیت مناسبی از نظر رشد و تغییر ساختار قرار دارد.

اما در رابطه با دندان عقل باید گفت که این دندان در سنین بین 17 تا 25 سالگی رشد می کند. اگر فرد قبل از 17 سالگی ارتودنسی انجام دهد احتمال اینکه رشد دندان عقل موجب  اختلال در این فرایند شود بسیار کم است. حتی در صورت بروز و ایجاد فشار از سوی دندان عقل، می توان بعد از اتمام دوره ارتودنسی، دندان عقل را کشید. اگر فردی بعد از سن 17 سالگی برای ارتودنسی اقدام کند، دندانپزشک با بررسی دندان عقل، همانطور که در پاراگراف پیشین گفته شد، تصمیم می گیرد که دندان عقل را از دهان خارج کند یا خیر، پس در صورت هرگونه سوال و یا ابهام پیرامون نحوه تاثیرات دندان عقل در ارتودنسی می توانید هم اکنون با همکاران و دوستان ما از وب سایت  خانم دکتر پروین خرازی، در ارتباط باشید.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره به مطب دکتر پروین خرازی مراجعه کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 نظرات

No Comment.